Gepost op

Database marketing

E-mail inzetten voor database marketing bij Postzegelnietnodig. Verzamel profielgegevens van de inschrijvers en stuur relevante informatie.

Wat is database marketing?

Met database marketing wordt bedoeld dat gegevens uit een database (bijvoorbeeld adressenbestand met klanten) gebruikt worden voor marketingactiviteiten. E-mail inzetten voor database marketing is een goed voorbeeld.

Verrijken van gegevens met database marketing

Om zo optimaal mogelijk te kunnen profiteren van database marketing is het belangrijk de aanwezige informatie zoveel mogelijk te verrijken. Dit betekent; zo veel mogelijk informatie over een contactpersoon verzamelen.

Veel websites bieden onine bezoekers de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief. Meestal is het invullen van een emailadres genoeg. Mooier zou zijn om bij de inschrijving meer gegevens te vragen zoals geslacht, leeftijd of interesses om hiermee de database te verrijken. Inschrijvers per email vragen om het eigen inschrijversprofiel aan te passen is ook een goede mogelijkheid. Een beloning is een goede motivatie voor veel inschrijvers om het inschrijversprofiel aan te vullen en uit te breiden.

Is het een drempel om bij een inschrijving te vragen naar meer informatie?

Het is geen drempel om aan je nieuwe inschrijver te vragen naar meer informatie en interesses, mits je de gevraagde informatie niet allemaal verplicht maakt. De online consument wordt steeds slimmer en begrijpt dat je leeft van sales. Hierdoor willen consumenten ook meer gegevens delen, want je gaat nieuwbrieven en acties versturen die interessant voor hen kunnen zijn.

Database marketing is succesvol

Een email database bevat informatie over je klant. Hoe meer informatie jij van de klant verzamelt in de database, des te meer doelgerichter je informatie kunt mailen. Door gebruik te maken van de informatie in de database kan er met de online applicatie van Postzegelnietnodig gesegmenteerd worden. Door te segmenteren in groepen van geslacht of bijvoorbeeld interessegebieden is het mogelijk om doelgericht informatie en acties te sturen die aansluiten bij de klant.

Waarom database marketing inzetten voor email marketing?

 • Doelgerichter en relevante informatie sturen
 • Personaliseren
 • Hogere Open Rate
 • Hogere Click Through Rate
 • Hogere Conversie
 • Hogere betrokkenheid

Klantprofielen in je database

De hoeveelheid informatie die je wilt verzamelen en vervolgens wilt koppelen aan een bepaalde inschrijver is bij Postzegelnietnodig onbeperkt. Denk eraan; hoe meer informatie je hebt, hoe beter je met de doelgroep kunt communiceren door middel van segmentatie.

Voorbeelden voor database marketing gegevens:

 • Leeftijd, lievelingskleur, geslacht, regio
 • A-B testen (Click Open Rate, Click Through Rate etc)
 • Klikgedrag op interesses
 • Social Media Sharing
 • Aankoopgedrag
 • Activiteit van de klant (actief, niet actief)
 • Interessegebieden

Zorg voor een actuele database

Voor een succesvol database marketing campagne is het van belang dat je de database met klantprofielen up to date houdt. Het kan natuurlijk zijn dat de interesses van een klant wijzigen na verloop van tijd, of dat men gebruik maakt van een ander mailadres.

Stuur een service mail

Zie je in de database statistieken dat er bij een bepaald mailadres de mailingen niet worden geopend? Stuur deze dan een service mail. Vraag hierin of de interesses zijn veranderd of de gegevens niet meer actueel zijn. Vraag in de service mail om het klantprofiel te updaten zodat nieuwe mailingen beter aansluiten op zijn of haar wensen. Het kan natuurlijk ook zijn dat dit emailadres niet meer wordt gebruikt. Bij geen enkele reactie is het altijd mogelijk om het mailadres te verwijderen uit de database. Hierdoor blijft de database schoon en actueel.

Nog niet actief met database marketing?

Neem contact op met Arjon om database marketing effectiever in te zetten of om kennis te maken met doelgerichte email marketing.